Onze diensten

Klik op de info buttons, en kijk NU wat we voor u kunnen betekenen!

Energielabels / BENG

Energielabels voor woningen en utiliteitsgebouwen. Ook BENG advies voor nieuwbouw / bouwvergunningen.

Maatwerkadvies

Maatwerk duurzaamheidsadvies, waarbij de wens van de klant centraal staat.

Uitvoeringsbegeleiding

Daad bij het woord voegen. Offertetrajecten, bouwtoezicht en kwaliteitscontrole. Ontzorgd van A tot Z (of van label G tot A)

Werkgebied

Wij werken in Wassenaar en omgeving (Den Haag, Voorschoten, Leiden). Liefst reizen we niet te ver. Niet alleen is dat minder belastend voor het mileu, ook geloven wij sterk in de kracht van de plek, en het werken met lokale bedrijven. Als het even kan komen we op de fiets.

Stel gerust uw vraag.

Heeft u vragen, of wilt u (vrijblijvend) een afspraak maken? Neem graag contact met ons op.

Energielabels / BENG

Energielabel

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De letters blijven bestaan, maar de methode hoe dit wordt bepaald verandert. Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw.

Het zelf online aanvragen van een (vereenvoudigd) energielabel is niet meer mogelijk. Voor het bepalen van het nieuwe energielabel komt een gecertificeerd energieadviseur aan huis. Die komt langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en stelt de letter vast en registreert het label in de landelijke registratiedatabase (www.EP-online.nl). Het energielabel moet in de verkoop- of verhuuradvertentie worden vermeld. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf registratiedatum.

Het opnemen van een “gemiddelde woning” (<150m², normale complexiteit) neemt ca. 1,5u in beslag. Bij grote en complexe woningen kan dit oplopen tot >2,5u. Alvorens de afspraak ontvangt u een vragenlijst. Wij verzoeken u vriendelijk deze zo volledig mogelijk in te vullen, dit bespoedigt de opname en waarborgt een nauwkeurig resultaat.

Het nieuwe energielabel is in lijn met de herziening van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen. Aan de hand van de nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800) wordt het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar berekend.

In het bijbehorende afschrift van het nieuwe energielabel staat vervolgens hoe de isolatie en installaties scoren en wat de verbetermogelijkheden zijn. Hiermee zorgt het energielabel voor meer bewustwording en is het een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie.

BENG

Vanaf 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).

Deze nieuwe bouwregels stellen eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan de opwek van hernieuwbare energie van gebouwen. Dit betekent dat bij nieuwe woningen en gebouwen niet alleen rekening moet worden gehouden met een goede isolatie van de gebouwschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie.

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van drie individueel te behalen eisen:

  • de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr);
  • het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr);
  • het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%).

Deze eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). De BENG eisen vervangen hiermee de huidige energieprestatie coëfficiënt (EPC) en worden berekend met een nieuwe, vastgestelde bepalingsmethodiek: de NTA 8800 die ook wordt gebruikt bij het bepalen van het nieuwe Energielabel.

Afspraak

Wij staan graag tot uw dienst voor het opstellen van een energielabel, of het toetsen van de BENG eisen. Neem vrijblijvend contact op, en hoor wat we voor u kunnen betekenen! Ook voor vragen en meer informatie.

Maatwerkadvies

Heeft u de wens uw gebouw/woning te verduurzamen? Mogelijk kunt u veel geld besparen op uw energierekening, comfortabeler wonen/werken, en bijdragen aan een beter milieu. Potentieel kunt u hiervoor zelfs subsidie krijgen. Ook in een ouder pand hoeft u geen concessies te doen op het gebied van duurzaamheid en/of comfort.

Vertel ons graag wat uw wens is: beter energielabel, lagere energierekening, hoogst mogelijke comfort, gasloos, zelf energie opwekken… Wij denken graag met u mee, en maken uw duurzaamheidswens NU werkelijkheid!

Werkwijze

Na een kennismakingsgesprek, waarin we de randvoorwaarden met elkaar bespreken, bepalen we in principe altijd eerst uw energielabel. Dit geeft ons een goed beeld van de karakteristieken van het gebouw. Vervolgens zullen wij verschillende scenario’s voor u doorrekenen, aan de hand van uw wensen en de gebouwkarakteristieken. De adviezen zijn ten alle tijden compatibel met uw gebouw, en integraal van aard. Een maatwerkadvies speciaal voor uw pand.

De verschillende adviezen vatten wij in een heldere rapportage. De impact op het energielabel, de geschatte investeringskosten en de mogelijke energiebesparing / terugverdientijd nemen wij in elk geval mee in onze adviezen. Zo kunt u weloverwogen beslissen welke maatregelen u wenst te implementeren.

Om te waarborgen dat alles helder is, en het advies naar tevredenheid is ontvangen, plannen wij áltijd een nabespreking. Ook kunnen we daar bespreken of er wensen zijn t.a.v. uitvoeringsbegeleiding voor de implementatie van de adviezen (zie uitvoeringsbegeleiding).

Voorbeeldrapportage ontvangen? Of meteen een afspraak maken? Neem contact met ons op. Ook voor vragen mag u ons altijd vrijblijvend contacteren.

 

Uitvoeringsbegeleiding

Na(ast) het leveren van het advies willen wij klanten ook graag helpen met het daadwerkelijk realiseren van de verduurzamingsplannen. Dit is waar veel adviesbureaus stoppen, maar wij wél verder gaan. Niet alleen een advies, maar ook het uitvoeren ervan. Wij kunnen klanten helpen bij het aanvragen van subsidies en benodigde vergunningen, het selecteren van uitvoerende partijen (offertetraject en contractvorming) én het begeleiden van de verbouwingen zelf (directievoering).

U hoeft dus niet te schakelen met vele partijen, of verstrikt te raken in moeilijk leesbare offertes. Wij regelen het vóór u. Kwaliteit staat bij ons altijd voorop. Zowel bij de selectie van uitvoerende partijen, als in de begeleiding en controle van werkzaamheden. Wij hebben uitgebreide ervaring op het gebied van projectmanagement (zie pagina projecten), en maken van uw project gegarandeerd een succes.

U wordt geholpen door één contactpersoon gedurende het hele proces, van advies tot en met oplevering, waarbij de klant volledig wordt ontzorgd, van A tot Z (of van label G naar A). En na oplevering verstrekken wij natuurlijk ook het nieuwe label, indien van toepassing.

Heeft u al een concreet idee of een advies en wenst u alleen geholpen te worden met de uitvoering van de plannen? Neem ook graag contact op om te kijken hoe we u kunnen helpen.